Punk ’77 – ’82

1977 – 1982 Punk Rules OK!
Eind zeventiger zat ik op de middelbare school en het was een tijd van economische crises, grote werkeloosheid, angst om de wapenwedloop en een doodsaaie cultuur.  Er was geen zicht op een goede toekomst. Het antwoord hier op was de punkbeweging. De punk leerde mij desondanks de groeiende werkeloosheid om mijn dromen te volgen en zelf actie te ondernemen. Dat resulteerde in gitaar spelen in een punkband, het illustreren van fanzines, ontwerpen van concertborden en streetart. Kunst op straat begon met het achterlaten van bandnamen en punkteksten op muren met een dikke zwarte viltstift en spuitbussen.

Harold Heikens 1982 Elektra Sliedrecht Foto: J. KorswagenPunk speelde een grote rol in de opleving van de stencil kunst. Geïnspireerd door de stencil graffiti’s die ik zag in Nederlandse en Britse punkzines, tijdschriften en op straat maakte ik mijn eerste stencil in 1978. Ik gebruikte plaatjes en letters uit allerlei kranten en tijdschriften en maakte 1 kleur ontwerpen.

Samen met vrienden gebruikten we de stencils om te spuiten op muren, kleding en op wat dan ook. Ik vond het geweldig en het was voor mij de manier om mijn creatieve overload te ontladen en mijzelf te uiten. Helaas is zover mij bekend geen werk bewaard gebleven uit die tijd. Komt er nog iets boven tafel dan zal ik dat zeker hier laten zien. Het bedenken en snijden van stencils was leuk en gaf veel creatieve voldoening. Echter mijn laatste stencilgraffiti maakte ik in 1982.

De punkperiode was niet alleen een tijd van creatieve uitspattingen en plezier, maar werd ook gevoed door grote hoeveelheden alcohol en drugs en was daardoor zelfvernietigend.

Veel jonge punks lieten het leven door een overdosis of slechte drugs. Na zelf een paar keer op het randje van de dood te hebben gebalanceerd verliet ik de scene in 1983.

2016

rotten3

Februari 2016 begin ik aan het 77-82 project. Mijn herinneringen aan die tijd zal ik dan aan het canvas toevertrouwen. Bezoek geregeld de Punk Art pagina of like mijn Facebook Pagina om de resultaten te zien.